Categories
Блог Едукација Протетика

SPIRALOCK

Spiralock® is a superior fastening technology ideally suited for threaded joint applications subjected to heavy shock and vibration, extreme temperatures, long hours of strenuous operation, and millions of loading cycles. This proprietary internal thread form, used in orthopedics and the aerospace industry, is incorporated in all BioHorizons Implants and features a unique 30° wedge ramp at the root of the thread that locks the abutment screw securely to the implant, and spreads the load throughout the entire threaded connection.
industry-applications-medical-dental
The Spiralock® thread configuration provides numerous advantages over standard thread designs:

1. Superior resistance to dynamic loading
2. Improved joint integrity
3. More evenly distributed load
4. Consistent reusability
5. Elimination of secondary locking devices

A conventional abutment screw V-thread is axially loaded versus a Spiralock® thread form that distributes the load radially. This uniform thread loading reduces load and stress concentration at the first engaged thread, significantly increases the strength of the connection and prevents fatigue failure.
spiralock

That is what distinguishes BioHorizons.

Categories
За доктори Протетика

Дентални протетски техники

Поставување на BioHorizons дентални импланти со естетски Laser-Lok абатменти

Естетските абатменти со Laser-Lok површина се користат да создадат природен изглед, цементирана, единечна птореза или протеза за мостови во естетската зона. Краевите на абатментите се подобрени со 15 , кои ја штитат подржуваат кресталната коска и ја редуцираат длабочината на џебовите.12,27 Техниката, покажана долу, обработува еден абатмент при хируршка интервенција, која е идеална за создавање и стимулирање на биолошко спојување.

                   
Поставување со Locator

Во клиничките случаи за протези, стабилизирани со импланти, во кои што се користи Locator абатмент се едноставни, ефикасни од аспект на цената и носат висок степен на задоволство од пациентите. Постојат две можности за примена на Locator: Фиксирање на постоечка протеза на столот на заболекарот и отпечатување на Locator абатмент за создавање на нова протеза.

                   
Прилагодување со PEEK абатменти

Прилагодување со PEEK привремен абатмент е едноставно, ефикасно од аспект на цена и Приспособяване чрез PEEK временен абатмънт е просто, ефективно от гледна точка на цената и носат висок степен на задоволство кај пациентите. Постојат две примени на овие абатменти: при цементирање или со винтови. Можат да се користат при единечни импланти или при протези и мостови.

                   
Прирачник со брзи совети за зимање на отпечаток, Internal Systems

Овој прирачник ви представува 3 од најчесто применуваните техники на земање отпечаток, при користење на BioHorizons Tapered Internal Systems. Овие техники го запазуваат профилот на меките ткива и позицијата на имплантот. Дополнителни техники за земање отпечаток може да се најдат во Internal Prosthetic Manual (ML0118).

                   
Прирачник со брзи совети за земање отепчаток, External systems

Овој прирачник ги представува 2-те најчести техники за земање отпечаток кога се користат BioHorizons External implant systems. Овие техники го запазуваат профилот на меките ткива и позицијата на имплантот.

               
Categories
За доктори Протетика

TeethXpress

 
1. Оптимизирана форма на резбата

Компресивната резба е разработена за исклучителна стабилност при имидијатно оптоварување.

2. Laser-Lok технологија

Создава биолошко спојување и заштита на кресталната коска.

3. Компоненти на Multi-unit

Интелигентен дизајн на компонентите за разноликост при поставувањето и леснотија при работата.

4. Кратки импланти со Laser-Lok Complete

По-брза остетоинтеграција* и заштита на коската, поради обработката на целото тело на имплантот со Laser-Lok технологијата.

 

Categories
За доктори Протетика

Multi-unit

Предностите на BioHorizons
 • Поголем избор на величини, височини и можност за примена на ангулирани абатменти, во споредба со конкурентите.
 • Единствен систем кој нуди, multi-unit абатменти на импланти со дијаметар од 3.00mm
 • Значително намалување на трошоците, во однос на конкурентите.
 1. Ангулирани абатменти
  Нуди поголем избор на ангулацији и незначителни латерални отклони, осигурувајќи безкомпромисна цврстина, комоција и леснотија.
 2. 45° конусна врска
  Multi-unit абатментите имат можност да дозволат различни ангулации до 22.5°, за да се помогне осигурувањето на пасивното легнување на мостовите и разноликост при поставување на различни импланти.
 3. Низок профил, анатомски дизајн
  Профилите со различни широчини на абатментите лесно пасираат на имплантите при големо или мало количство на ткиво, осигурувајќи оптимално оцртување на меките ткива со различни височини на прстенот.
 1. Абатмент винт за зафаќање
  За поставување на aнгулирани абатменти со една рака со 0.50″ Hex или Unigrip™ Driver.
Categories
За доктори Протетика

3inOne Абатмент

 • Монтирање на имплант
 • Отепчаточен трансфер
 • Финален абатмент

Може да се порача одделно или во комплет со Tapered Internal импланти.

 

                                                                            
 1. Implant mount for delivering the implant to the surgical site
 2. Closed tray transfer coping (with a ball-top screw)
 3. Aesthetic gold-hued final abutment
Categories
За доктори Протетика

Simple solutions

Laser-Lok has been shown to:
 • Inhibit epithelial downgrowth 11,27
 • Attract a physical connective tissue attachment 11,27
 • Preserve the coronal level of bone 11,27

 

Laser-Lok micro-channels
Laser-Lok micro-channels with soft tissue attachment

In a recent study, Laser-Lok abutments and standard abutments were randomly placed on implants with a grit-blasted surface to evaluate the differences. In this proof-of-principle study, a small band of Laser-Lok microchannels was shown to inhibit epithelial downgrowth and establish a connective tissue attachment similar to Laser-Lok implants. 1

The connective tissue attachment was established above the dental implant-abutment connection and even on implants with a machined collar.1 The resulting crestal bone levels were higher than what was seen with standard abutments and provides some insight into the role soft tissue stability may play in maintaining crestal bone health.

Images courtesy of Myron Nevins, DDS 27