Прашања

 

Најчесто поставувани прашања во врска со забните импланти и процесот на имплантирање

 

Што се дентални импланти?

Денталните импланти претставуваат трајна замена на природните заби. Тие се

вградуваат во коската, со цел да обезбедат постојана подлога за коронките и протезите.

Што ќе настане без замена на изгубен заб?

Загубата на вашата коска, поради дефицит на стимулација, доведува до промена на

вашата насмевка и промена на вашиот лик правејќи ве да изгледате повозрасни од што навистина сте.

Која е идеална возраст за вградување забни импланти?

Денталните импланти можат да бидат вградени на различни возрасти. Вградувањето на

денталните импланти може да биде прифатливо решение и кај адолесцентите, доколку

структурата на лицето е зрела. Консултирајте го вашиот стоматолог, за предностите и

ризиците, по што тој ќе одлучи дали вградувањето дентални импланти е прифатливо

решение за вас.

Дали имплантирањето е болен процес?

Самото имплантирање е безболна интервенција, која секогаш се изведува под локална

анестезија.Исто така,  најголемиот број од интервенции се изведувааат и во стоматолошки

ординации.

Колку долго трае поставувањето на денталните импланти?

Вградувањето на денталните импланти може да трае од 30- 60мин. зависно од локацијата

и бројот на имплантите кои треба да бидат поставени.

Кога најбрзо можам да се вратам на работа?

Навраќањето на секојдневните обврски е можно уште следниот ден, по вградувањето на

денталните импланти, освен доколку постои поинаква индикација од вашиот стоматолог.

Од страна на лекарот можат да ви бидат препишани и лекови кои би ја спречиле секоја

нелагодна состојба.

Кога ќе бидат поставени моите нови заби?

Периодот на излекување е различен кај различни пациенти, така што за тој временски

интервал се поставуваат привремени коронки, кои се користат се додека не се создаде

здрава врската помеѓу имплантот и вашата коска. ( Процес на остеоинтеграција )

Што се случува доколку нема доволно коска или меко ткиво за да се вградат денталните импланти?

Доколку вашиот стоматолог процени, во случаеви на дефицит на коска или меко ткиво се

применуваат биолошки материјали – графтови.

Како треба да се грижам за забните импланти?

Домашното третирање на вашите импланти се состои од негување и чистење на истите со

конец. Успешното долгорочно третирање иницира и редовни контроли кај вашиот

стоматолог.

Колкава е трајноста на денталните импланти?

Доколку се грижите за вашите импланти, голем број од вградените нив се користат и повеќе од 40 години.

Каков е просечниот успех на стабилноста на имплантите?

Стабилноста на имплантите зависи од брендот на импланти, технологијата која се користи за изработка на имплантите и стручноста на стоматологот кој го поставува. Денталните импланти на BioHorizons имаат висок процент на успешно имплантирање (99,2%).

Која е придобивката од денталните импланти, во споредба со другите начини на лекување?

Денталните импланти, гарантираат беспрекорна стабилност и природен изглед, без

потреба од дополнителна нега. Затоа, нивната долгорочна  употреба нуди значително

поголем комфор од преостантите конвенционални начини на лекување.

Имате прашање?

* Задолжителни полиња