Categories
Едукација За доктори

Chamber Course in Implant Surgery 3rd Edition

Day One 27.03 – 10am

 • A brief history of the dental implant surgery evolution
 • Dental implants types and endooseal implants classification
 • Aspects on implant design and implant surface
 • Biological basics of osseointegration
 • Healing of the peri-implant mucosa
 • Primary and secondary stability of implants
 • Overview to the relations with anatomic close vital structures in implant surgery.

BHFacebookCoverSpiralock

Day two 28.03 – 10am

 • Planning of dental implants placement (embedding)
 • Contemporary visualization. Computer guided Implants insertion
 • Flap Design
 • Surgical Protocol presentation
 • Implants success criteria
 • BIOHORIZONS portfolio and innovative implant surgery set presentation

PRACTICAL WORK

Within the second day of this course, participants will have the practical work with dental implants placement on studio models. Working with micro motors, implant bed preparation, implant placement and removal (implanting and explanting) and pre-prosthetic preparation.

Organizing workspace, assisting and needed instrument-kit.

INSTRUCTOR

Kameren

Assoc. Prof. Dr. Daniela Veleska-Stevskoska is permanently employed at the Faculty of Dentistry, University Sts.,,Cyril and Methodius” and Oral Surgery Clinic at  University Dental Clinical  Center ,,St. Panteleimon” since 2001. She completed her specialist studies in Oral Surgery in 2006. She received her Master’s Degree in 2008, while defending her doctoral thesis in the field of Oral Surgery in 2013, earning the title of Doctor of Dental Science. She is promoted in associate professor of oral surgery and implantology in 2019. Her scientific works and titles in  2018 are verified by the Canadian WES (World Education Services) and by the American ECE in  2009 (Educational Credential Evaluators, USA).

Dr. Daniela Veleska-Stevskoska is author of more than one hundred scientific works. All skills in the field of implant dentistry she has acquired  in close collaboration with Prof. dr. Nikolay Popov, Member of the Bulgarian Academy of Sciences and Arts, Prof. dr. Jamie Lozada, Head of Department of implant dentistry at Loma Linda University in California; dr. Branimir Kirilov former assistant professor in Medical University in Sofia and owner of private dental office-Medical Dent; Prof. dr. Aleksa Markovic, from the University of Belgrade; Director of Biohorizons Mr. Steve Bogan, Dr.Choukroun from France, and many other prominent domestic and international authorities in the field of implant dentistry and oral surgery. Constantly she is engaged as a specialist and associate professor in oral surgery and implant dentistry at the University Clinic of Dentistry at UKIM.

Location and Date

Public Room st. 50 Divizija, Skopje, Macedonia.

 • 27.03 10.00 – 15.00
 • 28.03 10.00 – 15.00

Location: Show location on your device!

Price

The two days course in implant surgery costs:  269 Euros + 18%VAT.

Early registration discount by 18 March: -30%: 189 Euros + 18% VAT.

Team of 2 or more additional discount 10% (170 Eur + 18%VAT each.)

Registration available on:

https://forms.gle/UQoPtFKJUovcySus9

or doctor@vesica.mk // +389 2615600 // +389 70377720

Categories
Блог Едукација За доктори

Clinical Abstracts

Shortened list of BioHorizons clinical abstracts. Go to BioHorizons official site:

http://www.biohorizons.com/implant-study.aspx

Categories
Едукација

КУРС ПО ИМПЛАНТОЛОГИЈА И ПИЕЗОХИРУРГИЈА

Орал Естетик Трејд и W&H со заеднички курс во Скопје

Како официјални спонзори, имаме чест да Ви најавиме уште еден врвен курс, овој пат од областа на имплантологијата и пиезохирургијата. Курсот ќе трае 2 дена и ќе се одржува на 9ти и 10ти април во хотел StoneBridge и Карадент Дентал Центар во Скопје, каде што за теоретскиот дел ќе се погрижи Др. Бранимир Кирилов од Софија, Бугарија, а за операцијата во живо, Др. Венци Карапеев.

biohorizons laser-lok dental implants

w&h micromotor for piezosurgery

 

Што добивам со овој курс?

 • Операција во живо и демонстрација на на пиезохирургија, латерален синус лифт со аугментација и коскени графтови и поставување на BioHorizons имплант со Laser-Lok.
 • Теоретски дел, каде што Др. Кирилов ќе презентира нови перспективи и оперативни техники
 • Практичен дел, каде што Вие ќе поставите имплант и ќе употребите пиезохирургија во комбинација со коскен графт при имплантирање и синус лифт.

 

Детални информации околу целосната програма
Categories
Едукација

Biohorizons international symposium, Mexico

Со цел да обезбеди врвна обука за идните и веќе постоечки имплантолози, Vesica има чест да ги покани оралните хирурзи на Глобалниот Симпозиум на BioHorizons во Канкун, Мексико кој ќе се одржи од 28 до 30 април 2016 година.

Тема на симозиумот: “Намалување на ризикот и подобрување на резултатите од имплантологијата”

cancun2

Место на одржување на симпозиумот ќе биде Moon Palace Golf & Spa Resort, каде што учесниците добиваат соба за 4 ноќевања на база all-inclusive. На симпозиумот ќе имате можност да поминете време со едни од најважните имиња од областа на имплантологијата, кои воедно и ќе ви го пренесат знаењето преку тродневен интензивен курс за совладување на напредните имплантолошки техники и намалување на ризиците при имплантирање.

Како и Вие да станете дел од овој симпозиум?

Во соработка со македонски tour-operator, а воедно и со визија за идна меѓусебна соработка, нашите клиенти ќе добијат бесплатно учество на симпозиумот со следната bhiscпонуда:

 • За купени 40 импланти со абатмент добивате бесплатно присуство за еден доктор со вклучена симпозиумска такса.
 • За купени 50 импланти со абатмент добивате бесплатно присуство за еден доктор со вклучена симпозиумска такса и еден придружник.

Понудата вклучува all-inclusive сместување, котизација за симпозиумот, повратен авио-билет, трансфери и туристички такси.

 

Доколку сте заинтересирани или имате било какви прашања околу условите, роковите и деталите за патувањето ве молиме веднаш контактирајте не

389 2 6156000 / +389 70 377720 / info@vesica.mk

 • Асистираме при вадење на виза за Мексико
 • Цените на авиобилетите може да варираат
Categories
Едукација

TeethXpress (All-on-4), Bulgaria

Почитувани професионалци и пациенти, на 10ти март 2016 година, во Софија, Република Бугарија, ќе се одржи еден од досега најелитните имплантолошки курсеви на овие простори, организиран од страна на BioHorizons. Предавањата на курсот ќе ги одржи специјалистот по орална имплантологија и магистер по протетика, Орландо Алварез DDS, MS

Главна тема на курсот ќе биде: “Реставрирање на тотална беззабост со користење на техниката TeethXpress”

dental-implant-model-multiunit

Предавањата и работилницата ќе се одржат на 10 Март 2016 – Четврток, во Софија, Р. Бугарија во елитниот Гранд Хотел Софија, со програма составена од теоретски дел и Hands-on работилница (практичен дел), одржана од страна на Др. Орландо Алварез.

 

Нашата понудa
 • Присуството на овој имплантолошки курс, нашите клиенти го добиваат на подарок со купени 5 BioHorizons импланти со абатмент.
 • Понудата вклучува предавање, Hands-On работилница како и сместување во Гранд Хотел Софија 5* со вклучен појадок и ручек.

Бројот на места е ограничен. Ве молиме за сите детали да не контактирате:

389 2 6156000 / +389 70 377720 / info@vesica.mk

Categories
За пациенти

Лечење со дентални импланти

Нормален профил     След загуба на зъб     След загуба на кост

Нормален профил          Со загуба на заб            Со загуба на коска

Стоматолошко лекување со импланти

Кога ќе изгубите заб, коската под него почнува да се топи (или атрофира), станува лесно порозна како последица на нејзино намалено оптоварување. Покрај тоа што губитокот на забот ја менува вашата насмевка, ја менува формата на лицето и прави да изгледате постари.

Предностите на денталните импланти
 • заменува изгубен заб
 • запира загуба на коска
 • ја запазува вашата физиономија и младоликост
 • ја враќа природната насмевка.
Categories
За доктори Протетика

Multi-unit

Предностите на BioHorizons
 • Поголем избор на величини, височини и можност за примена на ангулирани абатменти, во споредба со конкурентите.
 • Единствен систем кој нуди, multi-unit абатменти на импланти со дијаметар од 3.00mm
 • Значително намалување на трошоците, во однос на конкурентите.
 1. Ангулирани абатменти
  Нуди поголем избор на ангулацији и незначителни латерални отклони, осигурувајќи безкомпромисна цврстина, комоција и леснотија.
 2. 45° конусна врска
  Multi-unit абатментите имат можност да дозволат различни ангулации до 22.5°, за да се помогне осигурувањето на пасивното легнување на мостовите и разноликост при поставување на различни импланти.
 3. Низок профил, анатомски дизајн
  Профилите со различни широчини на абатментите лесно пасираат на имплантите при големо или мало количство на ткиво, осигурувајќи оптимално оцртување на меките ткива со различни височини на прстенот.
 1. Абатмент винт за зафаќање
  За поставување на aнгулирани абатменти со една рака со 0.50″ Hex или Unigrip™ Driver.
Categories
За доктори Протетика

Simple solutions

Laser-Lok has been shown to:
 • Inhibit epithelial downgrowth 11,27
 • Attract a physical connective tissue attachment 11,27
 • Preserve the coronal level of bone 11,27

 

Laser-Lok micro-channels
Laser-Lok micro-channels with soft tissue attachment

In a recent study, Laser-Lok abutments and standard abutments were randomly placed on implants with a grit-blasted surface to evaluate the differences. In this proof-of-principle study, a small band of Laser-Lok microchannels was shown to inhibit epithelial downgrowth and establish a connective tissue attachment similar to Laser-Lok implants. 1

The connective tissue attachment was established above the dental implant-abutment connection and even on implants with a machined collar.1 The resulting crestal bone levels were higher than what was seen with standard abutments and provides some insight into the role soft tissue stability may play in maintaining crestal bone health.

Images courtesy of Myron Nevins, DDS 27

Categories
Биолошки материјали За доктори

MinerOss®

MinerOss® Cortical

Цврстината на кортикалниот алографт е идеална при процедури каде структурниот интегритет и долгорочната стабилност се од клучно значење за правилна регенерација. MinerOss Кортикалис е достапна со големина на честичка од  300-1000 микрони, за да обезбеди непречено функционирање и брза хидратација.

minerosscortic

 

Индикации за употреба:

 • екстракциони џебови
 • коскена аугментација околу имплантите
 • зачувување на алвеоларен гребен
 • синус аугментација

 

MinerOss® Cancellous

MinerOss Спонгиоза претставува минерализирана алографтна спонгиозна коскена честичка. Остеокондуктивните својства, со краткото време за ремоделирање на коската овозможуваат ненадејна реваскуларизација и предвидливи резултати. Со димензии од 300-1000 микрони, MinerOss спонгиоза нуди одлична коскена регенерација.

minerosscancel

Индикации за употреба:

 • коскена аугментација околу имплантите
 • екстракциони џебови
 • графт при поставување на дентални импланти
 • зачувување на алвеоларен гребен
 • синусна аугментација

 

MinerOss® Cortical & Cancellous

Е развиен за решавање на широк спектар од клиничките решенија, MinerOss е мешавина од алографтни минерализирани честички од кортикалис и спонгиоза. Комбинацијата од спонгиоза и кортикалис формира остеокондуктивна основа за  зголемување на коскениот волумен и подготовка на местото за успешно поставување на денталниот имплант.

 • Помага во формирањето на коската, преку задржување на природните остеокондуктивни својства;
 • Обезбедува предност на комбинација на кортикални и спонгиозни честички во еден пакет;
 • Одлична механичка стабилност за цвртина и структура, за време на процесот на формирање на нова коска.

mineross_cortcanc

Индикација за употреба:

 • зачувување на алвеоларен гребен
 • синус аугментација
 • коскени дефекти
 • коскена аугментација околу имплантите
 • графт при поставување на дентални импланти
 • употреба во комбинација со Grafton DBM
Categories
Биолошки материјали За доктори

AlloDerm®

AlloDerm® Regenerative Tissue Matrix

Од неговото претставувањето во стоматологијата во 1994 година, AlloDerm Regenerative Tissue Matrix (RTM) е доста добро прифатена и широко распространета ацелуларна дермална матрица (ADM), аплицирана кај меките ткива. AlloDerm RTM помага при регенерација на ткивата, овозможува брза реваскуларизација, миграција на белите крвни зрнца и делба на клетки и на крајот се трансформира во приемно ткиво кое помага во естетското заздравување.

alloderm_intro

 • Најзастапен е во ADM денталната имплантологија
 • Докажано е дека ги минимизира постоперативните компликации
 • Статистиката добиена од различни клинички истражувања покажува дека нема разлика помеѓу употребата на AlloDerm и покривањето на рецесивните процеси со сврзно ткиво

Индикации за употреба :

 • Покривање на корен
 • Гингивална аугментација
 • Аугментација на меки ткива
 • Аугментација на меки ткива околу импланти
AlloDerm® GBR

AlloDerm GBR е произведена преку идентичен патентиран процес со кој е создаден АlloDerm, но AlloDerm GBR се користи како ефективна бариерна мембрана. Во споредба со биоапсорбирачките мембрани, AlloDerm GBR се ремоделира во ткивото на самиот пациент.

allodermgbr_intro2

 • Го подобрува квалитетот на меките ткива и естетиката, служи како бариерна мембрана;
 • Помала чувствителност поради способноста да го издржи евентуалното изложување за време на процесот на лекување;
 • Докажана алтернатива на биоапсорбирачките мембрани.

Индикации за употреба:

 • За заштита и ограничување (изолирање) на графтот
 • Како дополнително продолжување  на слузницата, со цел постигнување на примарно затварање на оперативното место.